13,2 graden gemeten, bofkonten - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van kieran - WaarBenJij.nu 13,2 graden gemeten, bofkonten - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van kieran - WaarBenJij.nu

13,2 graden gemeten, bofkonten

Blijf op de hoogte en volg

28 Juni 2005 | Brazilië, Rio de Janeiro

Oi pessoal,

Ik kom nog even terug op die date waar het vorige verhaaltje eindigde, want naast alle romantiek gebeurde er nog iets geks aan tafel. Zit je gewoon een beetje leuk te doen met zijn tweeën, dringt zich plots een cameraploeg van een landelijke tv-zender op. Schijnwerper, microfoontje, no escape. Eerste vraag: “Vind je het een goed initiatief?” Inderdaad, geen idee waar het over ging maar de interviewer vermaakte zich duidelijk. Paar zinnen brandhout-Portugees verder snapte ik dat er een bieractie was ivm een tweede Valentijnsdag. Het biertje dat ze erbij schonken heet Devasso, wat naar later bleek ook liederlijk/makkelijk betekent, enfin, goed voor dubbelzinnige vragen dus. Laat Lex Runderkamp een datende Togolese asielzoeker in De Gieter vragen of hij van Verboden Vrucht houdt, dat scoort geheid. Weet helaas niet of het is uitgezonden. De scène leidde iig tot de eerste Nederlandse les voor mijn leergierige vlam: ‘Ik ben een Braziliaanse, maar ik ben geen liedelrukke vrouw.’ Stimmt. En er groeit iets moois.

Mijn zwemjuf (die gewoon elke dag beschikbaar is; maakt niet uit hoe laat je het bijna 24-7-zwembad binnenloopt, er is les in slag naar keuze) had laatst ook een sterke. Haar tip voor de eerste les vrije slag: ‘begin maar met tien baantjes vrije slag’. Het fijne van de spraakverwarringen is dat ze het gebrek aan absurde en ironische humor wat camoufleren in dit land waar alles ‘bom’ is.

Een andere tak van grollen wordt door sommige Brazilianen beter beheerst, nl. het extreem flauwe werk. Eén van de grote tv-kanalen toont elke doordeweekse avond anderhalf uur Bananasplit van Braziliaanse snit, wat soms echt smullen is. Een stel acteurs flikt op straat zuigende, beledigende en agressieve geintjes bij argeloze voorbijgangers en gaat volgens format net zo lang door totdat deze beginnen te slaan (vai apanhar, vai apanhar). Het is ongegeneerd plat en toch interessant omdat schaamteloos wordt ingespeeld op veelvoorkomende zwakheden hier, zoals vertrouwen in priesters en andere kwakzalvers die een beter leven beloven, oversekstheid en armoede/behoefte aan makkelijk geld en koopjes.

Enkele sketches. Straatventer biedt goedkope spoedcursus zelfvertrouwen kweken aan. Toehappende voorbijgangers moeten op een podium gaan staan, ‘m steeds harder napraten en blijven dat wonderlijk genoeg ook doen. “Ik ben groots, ik heb een appartement in Parijs, ik heb drie autoooosszz, ik koop SIERADEN voor mijn vrouw….…… ik ben de grootste oetlu” … aanval op de vluchtende venter. Andere gast krijgt kans “beroemd en rijk” te worden met gastrol in film en wordt volgens hem onbekend scenario door paar agressieve dwergen met stokken aangevallen. Ook erg slecht: acteur verkoopt spotgoedkope onderbroeken die na overhandiging vol kak blijken te zitten en blijft herhalen dat de klant ze kan wassen. Verder veel ‘gostosas’ (´lekkere wijven’; die in de filmpjes bijna altijd blond zijn, een misplaatste vorm van zelfontkenning voor een volk met zoveel mooie brunettes; het nationale schoonheidsicoon is een vrij doordeweekse blondine, genaamd Gisele Bündchen) die zich schijnbaar aanbieden en daarna vernederen. Lachend weglopen doen de gekrenkte hanen niet, ze beuken er steevast op los (hun reacties zijn trouwens te spontaan om geënsceneerd te zijn).

In de categorie vermaak mag een meesterlijke vent in mijn supermarkt niet ontbreken. Deze Melkertbaan-mc met microfoon maakt –zonder zelf een spier te verrekken – van boodschappen doen een feest. Dag in dag uit orakelt hij over de meest fantastische kortingen op hemelssss voolllkooreenbrrrooodddddd en gruuuuwelijkee pizzzzaaaa van deeeeegg. Tussendoor informeert hij ten overstaan van de hele winkel naar de schoolprestaties van de zoon van die vaste klant. Een heerlijk warm bad zo´n supermarkt, al sta je dan een kwartier te wachten bij de snelle kassa. En op weg naar huis loop je weer langs de nailbar waar dezelfde man die je driekwartier eerder zag zijn handje nog zit op te houden.

Qua nieuws (corr, corr., oh wat is de politieke kaste sneu hier) vond ik het meest aangrijpende beeld van de laatste weken dat van een huilende Pelé op een persconferentie. Zijn zoontje Edinho is bezweken voor de lokroep van het makkelijke drugsgeld en zit vast. Hij zou nu op de dodenlijst van het grootste drugscommando van São Paolo staan en die is minder blufferig dan de Hofstadgroep. Dit type kansloos schuim onthooft elkaar in de gevangenis (elf stuks deze maand) en vierendeelde twee jaar terug een journalist die undercover filmde in een favela in Rio om hem vervolgens in de ‘magnetron’ te stoppen, een verbranding in opgestapelde autobanden die niets overlaat van een lichaam. De hoofddader, Elias Maluco (‘Elias Krankzinnig)’, kreeg vorige maand 28 jaar gevangenisstraf. Maar die goedmoedige mr. Perfect Pelé die niet door had dat zijn zoon zelfs bij hem thuis handeltjes dreef, drama hoor.

Verders wordt zo nu en dan een stukkie verkocht en begrijp ik steeds beter waarom enkele Nederlanders hier Rio zo verslavend vinden. Maar mijn blik is ook wat roze gekleurd.

Nog wat uitdrukkingen en vlotte woorden:

- Chato, het toverwoord voor alles wat niet
leuk of lekker is.
- Viado, hét pejoratieve woord voor homo,
komt van ‘veado’ (hert, Bambi), delicate
maniertjes.
- Mandar tudo pro valão, ‘ze allemaal naar de
Walen sturen’, gangstertaal voor vermoorden
- Siniestro, coole vogel met eigen
stijl (of iemand die bizar veel van iets
afweet)
- Cara de pau, lomperik (‘gezicht van stok’,
die acteurs bijvb)
- Die 'pessoal' zijn mensen

Groetjes thuis, Kieran

• 28 Juni 2005 - 07:01

Milan:

Hè hè gelukkig! Daar ben je weer. Even in de Braziliaanse sferen nu...

• 28 Juni 2005 - 11:11

Martijn:

hopelijk heb je ze nog allemaal op een rijtje als je terugkomt. Hier doen ze het nog steeds met fluisterbootjes.

• 30 Juni 2005 - 10:13

Fausto:

Mooie subtiele zelfverheerlijking in je Johan stuk Hyeen:
    "... De klassieker tussen de broers uit Rio de Janeiro moet tijdelijk uitwijken naar een stadionnetje groot als KAAL-
    heide, ver..."

Verder ook bedankt:
    "...Onder hen ... en Fausto, de Zwarte Wonder..."

Mooi historisch overzicht gedrenkt in romantiek!

• 01 Juli 2005 - 11:35

Baart:

Je bent de ideale correspondent. En waar hebben we zo'n goeie aan verdiend? Ik kan kort zijn, zonder dat ik alle andere leden van jouw publiek ken, die HEBBEN we namelijk niet verdiend. Je bent ons een hemels geschenk.
    Je weet je humor te behouden in dat krankzinnige land (of moet ik zeggen 'werelddeel'?)En je laat ons daar gul in delen.
    Ik wil je maar een advies geven: wees in Godsnaam voorzichtig en beteugel je journalistieke nieuwsgierigheid op momenten dat die je schade kan toebrengen. Je weet dat de kat eraan bezweken is...
    En tot slot; luister als het over vrouwen gaat naar Faust. Die jongen heeft het begrepen; je hebt d'r inderdaad niets aan. Houd eerst en vooral van jezelf en stel je dan de vraag of en waarom je een vrouw nodig hebt.
    En schrijf zo door vriend/collega. Ik lees je graag.
    Baart.

• 01 Juli 2005 - 12:36

Faust:

Nee nee nee, rationalistische vriend Baart. Mijn periodieke moodswings tav vrouwen mogen zeker niet al te letterlijk genomen worden. Met en zonder vaste relatie is de liefde 1 grote moodswing/sinuscurve. Hoewel ik de dalletjes haat, geniet ik van de toppen. Graag laat ik mij over aan het gevoel, wat altijd onvoorspelbaar en vaak boeiend is. Beleef het zou ik zeggen.

• 01 Juli 2005 - 21:48

Annat:

Hee Kiertje, wat schrijf je leuk joh! Elke keer weer heb ik er veel plezier aan om het te lezen en me te kunnen verplaatsen in jouw leven daar! Ennuh, vrouwen zijn echt wel leuke wezens hoor! Veel plezier met de Braziliaanse schonen der aarde! Liefs,
    Annat

• 02 Juli 2005 - 01:30

Tha MASter:

Wederom erg genieten van je journalistiek prachtige, zeer vermakelijke, maar ook persoonlijk mooie ontboezemingen! Qua vrouwen kan ik niet anders dan bij Annat aansluiten: vaak hele leuke wezens. Geef toe. Mannen heb je immers ook vaak niks aan, edoch, soms kan een gemutliche wederzijdse samenweking toch net even sfeerverhogend zijn.
    Aprecíe-o!
    X-Mas

• 02 Juli 2005 - 12:54

Dani:

Ik denk niet dat we Nederlandse- en Braziliaanse vrouwen over een kam moeten scheren

• 04 Juli 2005 - 09:48

Milan:

Ik ga hem zo kopen die Johan! Zal alleen natuurlijk wel helemaal uitverkocht zijn nu het nieuws van jouw publicatie is uitgelekt via deze website...Ben benieuuwd hoor!

• 04 Juli 2005 - 21:20

The MASter:

In Zuidoost was hij vanmiddag al volledig uitverkocht, die Johan...

• 05 Juli 2005 - 11:22

Milan:

Ik heb dus zojuist het laatste (verfomfaaide) exemplaar kunnen bemachtigen op de zwarte markt. 125 Euro en onder de vlekken, maar het is me het waard! IK HEB HEM!

• 05 Juli 2005 - 12:09

Faust:

Ik heb de Joha inmiddels al bijna een week: puntgaaf, iedereen mag hem lenen tegen een bescheiden vergoeding.

• 06 Juli 2005 - 03:35

MBJ @ MIT:

Ik kan melden dat de Barnes & Nobles hier in Boston, MA he-le-maal door z'n Johan-voorraad heen is -houd me dan ook voor een copietje aanbevolen.
    Leuke verhalen weer, van 'onze' kant van de grote plas,

grtz,

Maria

• 06 Juli 2005 - 07:44

Milan:

Kier, ik vind het een fijn stukje in de Johan! (overigens verder een ietwat aftands plee-magazine als je het mij vraagt - ik heb het doorgaans niet zo op dat soort blaadjes). Wel geweldig om te merken dat je je beste krabbels voor ons reserveert...

• 08 Juli 2005 - 18:21

Jeroen:

Mooi om te lezen dat je je vermaakt. Jij bent de witte Siniestro in Rio. Blijft Robinho nou wel of niet bij Santos? Ik blijf je verhalen lezen Kieran. Maak er nog meer van.